De rätta ingredienserna för ett framgångsrikt företagskoncept

Det var lite kämpigt i början när företaget startades 1992, men därefter har det i princip varit 30 års medvind för Husby Takplåtslageri. Den lyckosamma vägen framåt, för vd:n Mikael ”Micke” Johansson och hans personal, har stakats ut med hjälp av ledord som ekonomisk styrning, effektivitet och lönsamhet. Nyligen blev också Husby Takplåtslageri det 150:e företaget som fick sin auktorisation enligt ”Trygg plåt”.

– Jag startade företaget för 30 år sedan med tre anställda. Det var precis under lågkonjunkturen. Men jag har alltid haft ett bra nätverk så vi hade jobb redan från början. Samtidigt jobbade jag säkert 80 timmar i veckan och tog aldrig ut en lön som motsvarade den insatsen, säger Micke Johansson, med ett leende.

I dag har Husby totalt 37 anställda. Företaget utför alla typer av plåtslageriarbeten och då huvudsakligen i Västerås och Eskilstuna. Än så länge märker man inte av någon lågkonjunktur.

– Vi har fullt upp nu och är fullbokade en bra bit in på nästa år, så det ser fortsatt mycket ljust för oss, säger Micke.

– Vi har under åren lärt oss vad som är viktigt för våra kunder och anpassat oss deras behov. Det har bidragit till att vi själva utvecklas hela tiden, säger projektchefen Lars Lundgren.

Familjeföretag

Husby Takplåtslageri är på många sätt ett familjeföretag. Inte minst för att två av Micke Johanssons fyra barn är anställda på företaget. Dottern Cornelia som administratör och sonen, Emil, jobbar sedan några år tillbaka som projektledare.

Emil ingår för övrigt, tillsammans med Lars Lundgren, i årets upplaga av Plåt & Ventföretagens ledarutbildning, Framtidsgruppen.

– Vi har bara haft ett utbildningstillfälle med Framtidsgruppen än så länge, men det känns som att det kommer att bli lärorikt och nyttigt för oss, säger Lars.

Personal som trivs

Betydelsen av att ha en personalstyrka som är stolt över sitt jobb och sin anställning, kan inte överdrivas, tycker Micke.

– Snygga och rena kläder, fräscha bilar och trevlig framtoning är viktigt. Jag vill att mina anställda ska vara ambassadörer för yrket och för Husby och då går det inte att de åker runt med slitna kläder och dålig inställning till sina arbetsuppgifter.

Micke har alltid satsat på sin personal och sett till att det har den kunskap som krävs för att uträtta sina arbetsuppgifter, och den sociala biten är minst lika betydelsefull, anser han.

– Jag trivs med mitt jobb och älskar att komma hit varje dag och så vill jag även att mina anställda ska känna. För om personalen trivs och mår bra så stannar de kvar.

– Vi har verkligen ingen hög personalomsättning. En del av plåtslagarna kom hit som lärlingar, hade precis gått ut skolan, och är fortfarande anställda. Själv har jag varit anställd sedan 2006, säger Lars Lundgren.

Nya maskiner och verktyg

Ett annat prioriterat mål, i Micke Johanssons affärsstrategi, är att hela tiden se till så att personalen har tillgång till de senaste maskinerna och verktygen.

– Effektivisering är något som jag hela tiden tittar mycket på. Vi har till exempel en stor verkstad där vi får rum med de senaste maskinerna. Plåtslagarna ska inte behöva stå på kö för att vika en plåt utan tillverkningen måste gå smidigt, snabbt och säkert. Det är maskinerna som ska göra jobbet vid tillverkningen. För det är i verkstaden man tjänar pengarna.

Varför valde ni att auktorisera er enligt Trygg plåt?

– Trygg Plåt ger en kvalitativ och seriös stämpel som visar att vi har en bred kunskap inom firman. Nu har ju även fler och fler beställare börjat få upp ögonen för Trygg plåt, bland andra Statens fastighetsverk. Så auktorisationen behövs, säger Lars.

– Det är viktigt med kvalitetsstämpeln som Trygg plåt ger. Den ger oss och personalen en bättre och enhetlig styrning på våra projekt. Vi är även ISO-certifierade och strävar hela tiden efter att hänga med i utvecklingen, inte minst för att det i dag ställs allt högre krav från beställarna, säger Micke.

För två år sedan förvärvades Husby Takplåtslageri av den expansiva byggkoncernen Fasadgruppen Group. Enligt koncernens webbplats byggs verksamheten på: ”lokalt förankrade entreprenörsdrivna företag med tydligt fokus på samverkan, engagemang och kompetens.” En kvalitetsram som Husby uppenbarligen faller in i.

– Ja, vi trivs bra med att vara en del av Fasadgruppen. Det är ett samarbete som funkar väldigt bra, säger Micke.

För cirka ett år sedan blev ni medlemmar i Plåt & Ventföretagen. Vilken var den främsta orsaken till det beslutet?

– Vi kände att vi ville vara med i en organisation som vi har nära samhörighet till. Under året har vi använt oss av flera medlemsförmåner och personalen har gått en del utbildningar som förbundet har, säger Micke Johansson.

Vilket är ditt framgångsrecept som företagare och arbetsgivare i byggbranschen?

– Som du säkert har märkt så brinner jag för effektivisering och hur vi kan bli mer lönsamma. Det kan handla om tydlighet mot personalen. Att de har rätt uppgifter och material för att kunna lösa sina uppgifter. En annan grej är att jag aldrig blir nöjd, och det ska man inte heller bli som entreprenör. Det gäller att hela tiden vara vass och fokuserad på det du gör, avrundar Micke Johansson.

CATEGORIES:

Trygg plåt

Tags:

Comments are closed